Projectupdates: waar staan we na ruim 9 maanden Weerbaar Dommelland?
Het project Weerbaar Dommelland is een samenwerking tussen verschillende partners in Vlaanderen en Nederland met als doel de weerbaarheid van het Dommelgebied te vergroten. Dat wordt bereikt door te focussen op een verbeterde waterkwaliteit, het verhogen van de biodiversiteit en het versterken van de natuurlijke omgeving. Waar staan we na ruim negen maanden Weerbaar Dommelland?
Weerbaar Dommelland | 05/12/2024
Waterschap De Dommel | Verbetering van het watersysteem rond de Genneper Watermolen
Waterschap De Dommel wil het watersysteem rond de Genneper Watermolen in Eindhoven verbeteren. Momenteel loopt er namelijk veel water weg door de kanoglijgoot. Daardoor zakt het waterpeil in de Dommel en dat is nefast voor de natuur in en langs de beek. Er blijft te weinig water over voor de vispassage en de watermolen kan niet malen. In periodes dat het veel regent, ontstaat er dan weer wateroverlast. Het fietspad loopt onder water en dat is niet veilig voor de fietsers. Dankzij het project zullen de schuiven en de kanoglijgoot in de historische stuw vervangen worden door geautomatiseerde regelbare stuwkleppen. Aan een van de nieuwe stuwkleppen wordt een nieuwe kanoglijgoot gemonteerd. Het metselwerk onder en boven water wordt opnieuw gevoegd en de trap naar het bruggetje over de Dommel wordt opgeknapt. Ook wordt de instroomopening van de vispassage aangepast aangezien die op dit moment niet naar behoren functioneert. Na uitvoering van deze acties zal er minder kans zijn op wateroverlast en verdroging, zullen meer vissen en andere dieren de vispassage kunnen gebruiken, zal de watermolen af en toe kunnen malen, kunnen kanovaarders veilig door de kanoglijgoot en zullen wandelaars veilig de Dommel kunnen oversteken over het bruggetje bij de historische stuw. En de historische stuw zelf zal er ook prachtig uitzien.
Gemeente Pelt | Heraanleg Kerkplein en groene oevers van de Dommel
De gemeente Pelt zal in samenwerking met de VMM het Kerkplein en de groene oevers van de Dommel in Neerpelt centrum heraanleggen. Recentelijk werd het Marktplein al heraangelegd om meer ruimte te creëren voor water en groen. Het Kerkplein is de volgende stapsteen om het verstedelijkt gebied om te vormen. De grotendeels volledig verharde parking zal sterk worden teruggebracht. Op het andere deel van het plein zullen we de Dommel weer meer ruimte geven door een hermeandering en het aanleggen van brede terrassen. De resterende ruimte wordt onthard en voorzien van meer bomen en groen, waardoor nog extra buffercapaciteit wordt voorzien. De gemeenteraad van Pelt en de Vlaamse Milieumaatschappij hebben op 24 oktober 2024 een samenwerkingsakkoord afgesloten en een ontwerpstudie uitgeschreven om het project begin 2025 aan te vangen.
Gemeente Eindhoven | Creatie van een sponslandschap en start van onthardingsproject
Op het terrein van voormalige verkeerschool Leeuw in de Genneper Parken heeft de gemeente Eindhoven 1,3 ha onthard voor het creëren van een sponslandschap. Dit landschap zorgt voor infiltratie en het vasthouden van water, waardoor het beekdal beter bestand zal zijn tegen zowel verdroging als wateroverlast. De vrijgekomen ruimte wordt de komende jaren omgetoverd tot een groen museumpark. Onderdeel hiervan zal ook het nog te bouwen, klimaatrobuuste, museumgebouw VONK zijn. Op dit moment wordt het terrein bouwklaar gemaakt en hebben we een informatiebord geplaatst om voorbijgangers te informeren over deze en andere projecten binnen Interreg.
De komende maanden gaan we de waterregulatie binnen de Genneper Hoeve onderzoeken. Samen met de boer kijken we hoe we hier met minimale aanpassingen goed kunnen inspelen op periodes van droogte en van waterovervloed. Daarnaast onderzoeken we op meerdere locaties de aanleg van waterbergingen achter regenwateruitlaten. Als alles volgens planning verloopt willen we begin 2026 starten met deze uitvoering.
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!