Terug naar overzicht
Nieuws

StimulanZ medewerker in de kijker: Luka Van Leugenhaege (AP Hogeschool)

Maak kennis met Luka Van Leugenhaege

StimulanZ | 23/09/2024

Luka AP

Wie ben jij?

Ik ben Luka Van Leugenhaege, lector vroedkunde en onderzoeker aan AP Hogeschool Antwerpen. Binnen het departementaal onderzoeksteam vervul ik de rol van ‘Speerpuntverantwoordelijke voor Zorgtechnologie en eHealth’. Daarnaast werk ik als praktijkassistent aan Universiteit Antwerpen (Master Verpleeg- en Vroedkunde), voornamelijk in samenwerking met Prof Mieke Embo binnen de afstudeerrichting Vroedvrouw Specialist.

Hoe ben je zelf in contact gekomen met simulatie-onderwijs ? Wat is je ervaring tot nu toe met simulatie-onderwijs ?

Toen ik zelf studeerde in de bacheloropleiding vroedkunde aan de toenmalige Artesis Hogeschool Antwerpen maakte ik als kennis met simulatie onderwijs. Destijds stond dit bekend als ‘GOEF’, een afkorting voor geïntegreerde oefening. Tijdens elke examenperiode werden we beoordeeld op ons vermogen om vanuit een reële casus kwalitatieve zorg te verlenen. Nu, als lector in het hoger onderwijs, heb ik veel meer mogelijkheden om simulatieonderwijs vorm te geven. Sinds 2016 ben ik intensief bezig met Virtual Reality en probeer dit in theoretisch als praktijklessen te integreren. De afgelopen jaren heb ik samen met andere collega’s geprobeerd het aanbod aan simulatieonderwijs binnen de opleidingen vroedkunde, verpleegkunde en ergotherapie te verrijken door te experimenteren met nieuwe technologieën en simulatiemateriaal.

Wat is jouw rol binnen het StimulanZ project ?

Ons team aan de AP Hogeschool heeft voornamelijk expertise op het gebied van technologische wendbaarheid en het gebruik van technologische toepassingen in vaardigheids- en simulatieonderwijs. Mijn rol is om het StimulanZ-team binnen AP te coördineren en samen met andere StimulanZ-partners interprofessionele simulatiescenario’s te ontwikkelen. Daarnaast bekijken we hoe we immersive technologie nog beter kunnen integreren in ons onderwijs.

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen binnen simulatieleren?

Tijd en middelen spelen een cruciale rol in het onderwijs. Aan de ene kant zijn de grote studentenaantallen waardevol voor het invullen van de vele vacatures in de gezondheidszorg. Aan de andere kant zijn grote studentengroepen niet ideaal voor simulatie onderwijs. Intensief werken met studenten 1 op 1 of in zeer kleine groepen vergt veel tijd, en de beschikbare contactmomenten en de duur van de opleiding is vaak te beperkt hiervoor. Bovendien vereist simulatieonderwijs diepgaande vakkennis, praktijkervaring én didactische deskundigheid van docenten. Het bundelen van krachten, zoals in het StimulanZ project, biedt een realistische oplossing om deze aan te gaan.

Wat heb je tot nu toe geleerd in het kader van het project? Welke tips geef je graag mee aan collega-docenten?

De verscheidenheid aan simulatievormen is aanzienlijk. Het maken van een doordachte keuze voor effectief simulatieonderwijs binnen de huidige infrastructuur is essentieel voor de (verdere) professionalisering van gezondheidsberoepen. Een waardevolle tip: benchmarking met andere disciplines of sectoren kan je eigen onderwijs aanzienlijk verrijken. Daarnaast is het belangrijk om naar de toekomst te kijken ! De gezondheidszorg blijft zicht ontwikkelen, en onderwijs moet inspelen op zowel de huidige als de toekomstige noden in de zorg.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!