Smart Farming & Food Processing
De landbouw en de voedselverwerkende industrie staan voor een grote transitie. Het hele voedselsysteem moet beter in balans komen met natuur, milieu en gezondheid. Uitdagingen die de sector het hoofd moet bieden zijn o.a. het terugdringen van het gebruik van kunstmest en gewasberschermingsmiddelen en een groeiend tekort aan werknemers door zwaar en eentonig werk. Aan de voedselproductiezijde zijn aanpassingen nodig zoals het inzetten van mechanische en thermische onkruidbestrijding, het inzetten van flexibelere en slimmere teeltsystemen en het inzetten van precisiebemesting. Aan de voedselverwerkende zijde is het dan weer belangrijk om te kunnen omgaan met meer diverse en kleinere hoeveelheden gewassen die meer lokaal worden afgezet.
FAQ
Op deze pagina bevindt zich een overzicht van de veelgestelde vragen (FAQ) die over het Interreg project: 'Smart Farming & Food Processing' gaan.
VRAAG 1 – ‘Komen binnen Smart Farming & Food Processing enkel landbouw- en agrofoodbedrijven uit de Grensregio Vlaanderen-Nederland in aanmerking voor subsidies? En wat is die Grensregio juist?’
De INTERREG-Grensregio omvat de 5 Vlaamse provincies en de 3 zuidelijke Nederlandse provincies. In Vlaanderen gaat het om de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant (enkel het arrondissement Leuven) en West-Vlaanderen. Aan Nederlandse zijde wordt het gebied gevormd door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Onderstaand kaartje illustreert dit mooi.
Begunstigden van Smart Farming & Food Processing zijn ondernemingen en landbouw- en agrofoodorganisaties met een rechtspersoonlijkheid en met minstens één vestiging in dit programmagebied van de Grensregio Vlaanderen-Nederland. Aanvragers gevestigd buiten de grensregio kunnen uitzonderlijk en enkel deelnemen mits ze bij hun aanmelding hier voldoende onderbouwing rond aanleveren (daarin moeten ze dan de potentiële impact op de Grensregio duidelijk kunnen aantonen en illustreren). De SFFP-stuurgroep beoordeelt deze onderbouwing vervolgens en neemt een beslissing.
VRAAG 2 – ‘Binnen Smart Farming & Food Processing komen enkel innovatieprojecten in aanmerkingen die zich tussen TRL-niveaus 4 tem 8 bevinden. Maar wat is dat nu: TRL?’
Vlaamse, Nederlandse en Europese subsidieregelingen richten zich vaak op specifieke fases van innovatie en productontwikkeling. Om deze specifieke fases aan te duiden worden de Technology Readiness Levels (= TRL) gebruikt. Ook RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen) maken bijvoorbeeld gebruik van het begrip ‘TRL’ bij diverse van hun subsidieregelingen.
Deze TRL's geven de mate van ontwikkeling van een technologie aan, waarbij TRL1 staat voor technologie aan het begin van de ontwikkeling en TRL9 voor technologie die technisch en commercieel gereed is en klaar is om naar de markt te gaan. We baseren ons op de omschrijving van RVO en definiëren 4 fasen binnen deze 9 Technology Readiness Levels.
Binnen SFFP komen dus enkel de TRL-levels 4 tem 8 in aanmerking voor subsidie (= ontwikkel- en demonstratiefase).
VRAAG 3 – ‘Mijn bedrijf bevindt zich momenteel nog in een zeer prille opstartfase en heeft op dit moment nog geen eigen rechtspersoon. Kan ik indienen?’
Op het moment van aanmelding heeft u nog geen rechtspersoon nodig. Uiterlijk op de effectieve startdatum van een mogelijk goedgekeurd innovatietraject moeten indienende organisaties sowieso wel een eigen rechtspersoonlijkheid hebben. Daarop worden er geen uitzonderingen toegestaan.
Maar die rechtspersoon is dus pas nodig tegen de effectieve startdatum. Tijdens de aanmeldings- en aanvraagfase kan men nog wel indienen als ‘bedrijf in oprichting’. Tegen de opstartdatum van het traject moet uw rechtspersoon dan sowieso wel definitief en formeel in orde zijn.
Voor WAVE I – bedrijfstrajecten is de effectieve opstart vastgelegd op 1 februari 2024. Voor WAVEI – multi-actortrajecten is de effectieve opstart op 1 april 2024.
Vraag 4: Wat is het project Interreg Smart Farming & Food Processing?
Vraag 5: Wat zijn de belangrijkste doelstellingen binnen het project Smart Farming & Food Processing?
Vraag 6: Wat zijn de voordelen en wat kan het bieden?
Vraag 7: Hoe lang duurt het project Smart Farming & Food Processsing?
Het project Smart Farming & Food Processing is op 1 mei 2023 gestart en loopt tot en met 30 april 2026. Het project loopt dus in een periode van 3 jaar.
Vraag 8: Welke kennisinstellingen zijn betrokken binnen het project?
De kennisinstellingen die betrokken zijn bij het project SFFP zijn: Avans Hogeschool, Fontys Hogeschool, Hogeschool VIVES, ILVO en Flanders MAKE.
Vraag 9: Wie is de leadpartner binnen het project Smart Farming & Food Processing?
De leadpartner binnen het project is Breda Robotics. zij nemen de projectmanagement en de eventmanagement rol opzich. Daarnaast nemen zij het voortouw in de communicatie rondom het project.
Meer informatie over Breda Robotics: Link website Breda Robotics