Smart Farming & Food Processing
De landbouw en de voedselverwerkende industrie staan voor een grote transitie. Het hele voedselsysteem moet beter in balans komen met natuur, milieu en gezondheid. Uitdagingen die de sector het hoofd moet bieden zijn o.a. het terugdringen van het gebruik van kunstmest en gewasberschermingsmiddelen en een groeiend tekort aan werknemers door zwaar en eentonig werk. Aan de voedselproductiezijde zijn aanpassingen nodig zoals het inzetten van mechanische en thermische onkruidbestrijding, het inzetten van flexibelere en slimmere teeltsystemen en het inzetten van precisiebemesting. Aan de voedselverwerkende zijde is het dan weer belangrijk om te kunnen omgaan met meer diverse en kleinere hoeveelheden gewassen die meer lokaal worden afgezet.
Innovatietrajecten
Ontdek Onze Innovatietrajecten
Welkom op de pagina waar onze innovatietrajecten binnen het Interreg Smart Farming & Food Processing programma presenteren. Deze trajecten zijn het resultaat van samenwerking, expertise en toewijding aan het bevorderen van vooruitgang in de agrarische en voedselverwerkingsindustrie. Binnen dit project zijn er zes innovatietrajecten ontstaan. Uitgebreide informatie over elk traject kan u vinden in de hiervoor ontwikkelde gids hieronder.
Klik hier om de gids te bekijken!
1. Optimaliseren Inpaklijn
Dit traject richt zich op het optimaliseren van de inpaklijn binnen voedselverwerkingsfaciliteiten. Door middel van geavanceerde technologieën en procesverbeteringen wordt er gestreefd naar een verhoogde efficiëntie, snelheid en nauwkeurigheid in het inpakproces, wat resulteert in een verbeterde productiviteit en kostenbesparingen.
Vraagstukhouder
Boerschappen
Techbedrijven
Actitec BV
C-Boost
Kennisinstellingen
Hogeschool Vives
Avans Hogeschool
2. Wieden Zonder Handen
Dit traject introduceert innovatieve methoden voor onkruidbestrijding zonder handen. Door middel van geavanceerde robotica, beeldverwerking en machine learning-technieken wordt er gestreefd naar een precisieaanpak om onkruid te verwijderen, waardoor de noodzaak voor handmatig wieden wordt geëlimineerd en de efficiëntie van landbouwpraktijken wordt verbeterd.
Vraagstukhouder
Bio Landbouwbedrijf Meulwaeter
Techbedrijf
Trabotyx
Kennisinstellingen
Hogeschool Vives
ILVO
Flanders Make
Avans Hogeschool
3. Zonkrachtige Werkassistent
Dit traject ontwikkelt een zonkrachtige werkassistent die boeren ondersteunt bij verschillende taken op het veld. Door gebruik te maken van zonne-energie en geavanceerde sensor- en actuatortechnologieën biedt deze werkassistent een duurzame en efficiënte oplossing voor het verbeteren van de productiviteit en ergonomie van landbouwwerkzaamheden.
Vraagstukhouder
Van de Pallande
Herenboeren
Techbedrijf
Fieldworkers
Kennisinstellingen
Avans Hogeschool
Hogeschool Vives
ILVO
4. Flex Inleg en Verpakking
Dit traject introduceert flexibele inleg- en verpakkingsoplossingen voor voedselverwerkingsfaciliteiten. Door middel van modulaire systemen en geavanceerde robotica wordt er gestreefd naar een aanpasbare en kosteneffectieve aanpak voor het verpakken van verschillende voedselproducten, wat resulteert in een verbeterde flexibiliteit en efficiëntie in de productielijn.
Vraagstukhouder
Bio Bakkerij de Trog
Techbedrijf
Amtra Engineering
Kennisinstellingen
Fontys
Flanders Make
5. Broccoli Verwerkingslijn
Dit traject richt zich op het ontwerpen en implementeren van een geoptimaliseerde verwerkingslijn voor broccoli. Door middel van geavanceerde apparatuur en procesoptimalisatie wordt er gestreefd naar een verbeterde kwaliteit, snelheid en traceerbaarheid in het verwerkingsproces, wat resulteert in een grotere concurrentiepositie voor broccoli-producenten.
Vraagstukhouder
Verschuren Broccoli
Techbedrijven
Brom Mechatronica
VBTI
Kennisinstellingen
Fontys
Hogeschool Vives
6. Scarecrow
Dit traject introduceert innovatieve oplossingen voor het weren van vogels en ongedierte uit landbouwgebieden. Door middel van geavanceerde detectie- en afschrikmiddelentechnologieën wordt er gestreefd naar een effectieve en diervriendelijke aanpak om gewassen te beschermen tegen schade, waardoor de opbrengst en kwaliteit worden verbeterd.
Vraagstukhouder
Goossens Malderen
Techbedrijven
Avular
Qualified
Datacation
Kennisinstellingen
Fontys
Flanders Make
7. Robotica voor Onkruidbestrijding
Dit traject is gericht op de integratie van robotica in het proces van onkruidbestrijding in de landbouw. Door geavanceerde robottechnologieën en kunstmatige intelligentie toe te passen, wordt er gestreefd naar een efficiëntere en nauwkeurigere aanpak van onkruidbestrijding. Het doel is inzicht te verkrijgen in de werkwijze en kwaliteit van het wiedproces, met een vergelijking tussen geautomatiseerd en handmatig wieden. Dit zal resulteren in hogere opbrengsten, lagere kosten en een duurzamere landbouwpraktijk.
Vraagstukhouder
Bio Landbouwbedrijf Meulwaeter
Techbedrijf
Odd.Bot
Kennisinstellingen
Hogeschool Vives
ILVO
Flanders Make
Avans Hogeschool