Social Holistic Retrofit
Het renoveren van sociale woningen op een manier die sociaal acceptabel, klimaatbestendig, betaalbaar en schaalbaar is.
Projectduur
Partnerschap
Informatie over de partners:
Alwel
Alwel staat voor de uitdaging om tot 2050 nog zo'n 20.000 woningen te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Een ambitieus plan. Energiezuinig wonen staat al zo'n tien jaar op onze agenda. We hebben veel voorbeelden waarbij we kozen voor het verduurzamen van onze huizen. Tijdens een renovatie nemen we bijvoorbeeld direct maatregelen om een huis energiezuiniger te maken. Het verlagen van woonlasten en het verbeteren van wooncomfort zijn daarbij mooi meegenomen. Toch is dit alles niet voldoende om het gestelde doel te behalen. Het tempo moet omhoog, net als in Vlaanderen.
Dat doen we door middel van (bouw)technische oplossingen, maar ook niet technologische oplossingen spelen een belangrijke rol. We zoeken altijd naar hoe we de bewonersparticipatie- en -ervaringen kunnen verbeteren. En we zoeken actief naar nieuwe samenwerkingsvormen met partners in de bouwketen om meer energierenovaties te versnellen.
Als woningcorporatie voelen wij ons extra verantwoordelijk voor mensen met een laag inkomen. De energietransitie moet betaalbaar zijn. In projecten zijn wij daarom steeds op zoek naar oplossingen. Deze oplossingen moeten goed zijn voor de bewoners. Ze moeten ook goed zijn voor het klimaat. En ze moeten ons ook op lange termijn in staat blijven stellen om te investeren in voldoende betaalbare, duurzame woningen voor mensen die daarvoor een beroep op ons (moeten) doen. Binnen het Social Holistic Retrofit project onderzoekt Alwel samen met de andere partijen het optimaal design van de renovatie. Vervolgens vertalen we deze oplossing naar renovatie van de technieken en testen deze uit binnen de renovatie van een bestaande Nederlandse wijk.
Wonen in Limburg
Vanaf 1 juli vormen alle Limburgse woonorganisaties samen een nieuwe woonmaatschappij. ‘Wonen in Limburg’ brengt de 19 huisvestingsmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren van vroeger onder één dak. Wonen in Limburg creëert een krachtig netwerk dat het woonaanbod aanzienlijk vergroot en de dienstverlening versterkt. We zetten in op duurzame woonoplossingen voor een correcte prijs.
We gaan verder dan het verkopen en verhuren van woningen en hebben oog voor de kleine zaken van alledag die ertoe doen. We zetten in op duurzame woonoplossingen voor een correcte prijs. We geloven in de schaalvoordelen en de efficiëntie die ze opleveren voor onze bewoners en onze partners. Wonen in Limburg realiseert levendige buurten waar iedereen zich echt thuis voelt, waar het aangenaam vertoeven is en waar iedereen kan bouwen aan een mooie toekomst.
Binnen het Social Holistic Retrofit project onderzoekt Wonen in Limburg samen met de andere partijen het optimaal design van de renovatie en vertaalt deze oplossing naar renovatie van de technieken en test deze uit binnen de renovatie van een bestaande Vlaamse wijk.
Flux50
Flux50 is de Vlaamse cluster van bedrijven, kennisinstellingen en overheden die nieuwe producten/processen of diensten ontwikkelen in het kader van energietransitie en heeft al heel wat ervaring in het faciliteren van samenwerkingen tussen bedrijven en overheden, alsook in projectmanagement van INTERREG-projecten. Flux50 richt zich op het projectmanagement en het breed verspreiden van de resultaten van demonstratiesites over de Vlaamse regio. Daarnaast zet Flux50 in op het bundelen van de ervaringen in beleidsaanbevelingen naar de Vlaamse en Nederlandse overheden toe. Flux50 zorgt tevens voor de afstemming tussen de verschillende partners in de werkpakketen rond design en implementatie.
Fontys Hogeschool
Fontys Hogeschool is een van de grootste HBO-organisaties in Nederland, met campussen in verschillende steden gecentreerd in het zuiden van het land. Met meer dan 45 lectoraten gebundeld in diverse kenniscentra of Centers of Expertise levert Fontys een forse bijdrage aan praktijkgericht onderzoek. Fontys wordt in dit projectvoorstel vertegenwoordigd door de lectoraten Moral Design Strategy en De Ondernemende Regio. Het eerste lectoraat richt zich op vraagstukken rondom techno-ethiek, en is gespecialiseerd in methoden om burgers en gebruikers aan de ontwerptafel te krijgen. De Ondernemende Regio richt zich met name op de sociaaleconomische kant van bedrijventerreinen en stedelijke inrichting. Fontys staat op een grensoverschrijdende manier in voor het ontwikkelen van methodieken rond het betrekken van de bewoners en volgt ook de sociologische aspecten in de renovatie in beide regio´s wetenschappelijk op (het sociale aspect in het werkplan).
The Connection
The Connection is opgericht in 2014. Het is een o.a. onderzoeksinstituut met als expertise het overlappende gebied tussen technologie, recht en psychologie. In het bijzonder waar het de implementatie betreft van technologie in (smart)-woningen en steden. Binnen het project Social Holistic Retrofit zet het in op het luik nudging: in casu de optimalisatie van het gedrag van bewoners afstemmen op de technologie, om zo bij te dragen aan het resultaat in termen van efficiëntie. The Connection sluit hierbij goed aan met de praktische kennis gebaseerd op de methodologische aanpak van Fontys Hogeschool en dragen zo tevens bij tot elkaars kennis. Fontys Hogeschool en The Connection hebben tevens een achtergrond in samenwerking in dit domein.
Universiteit Antwerpen
De onderzoeksgroep Energy and Materials in Infrastructure and Buildings (EMIB) is verbonden aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen (UA). EMIB richt zich op onderzoek op het gebied van infrastructuur, gebouwen en industriële warmtetoepassingen waarbij kwaliteit, duurzaamheid en energie een centrale rol spelen. De relevante expertise in het kader van dit project situeert zich voornamelijk rond kwantitatieve duurzaamheidsanalyses. De gebouwde omgeving is het resultaat van een keten van materialen, bedrijven en mensen en hun interactie. Daarom heeft het definiëren van duurzaamheid op één gebied invloed op de definitie in andere delen van deze keten. Deze conceptuele uitdaging wordt aangegaan via technieken zoals levenscyclusanalyse (LCA) en dynamische energiesimulaties. Binnen het project is UA verantwoordelijk voor het uitvoeren van de analyses rond duurzaamheid van zowel de materialen als de technieken gedurende de designfase en de opvolging van de duurzaamheid doorheen de renovatiefase in beide regio´s. (het milieu en energie luik in het projectvoorstel).
Groene Huisvesters
(neemt deel via “Lisa Verhaeghe Consultancy B.V.”)
Groene Huisvesters is een samenwerking tussen Nederlandse woningcorporaties, het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), VNG, de Woonbond, Aedes om de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen. Het platform wordt uitgerold door Marlou Boerbooms (Energieambassadeur) en Lisa Verhaeghe de Naeyer (Lisa Verhaeghe Consultancy B.V.). De leden werken samen aan het oplossen van knelpunten, het benutten van kansen en het beleid voor een duurzame woningvoorraad, betaalbare woonlasten, veilig en comfortabel wonen voor corporaties in heel Nederland. Dankzij een bijdrage van de deelnemende corporaties aan Groene Huisvesters, Aedes en RVO.nl bieden wij voor alle experts van woningcorporaties activiteiten aan in de Groen Huisvesters Academie. Specifiek zullen de Groene Huisvesters in dit project een belangrijke waarde kunnen toevoegen door disseminatie naar de relevante stakeholders in het Nederlandse huisvestingslandschap. Het werkingsgebied is heel centraal en Zuid-Nederland, inclusief Zeeland en Noord-Brabant, maar exclusief Limburg. Binnen het project richt de Groene Huisvesters zich op het toetsen van de designs en concepten aan een bredere toepassing in Nederland alsook op het verspreiden van de resultaten in Nederland.