Terug naar overzicht
Nieuws

Plantopkweek in uitvoering voor winter- en voorjaarsteelt

Een update vanuit de site van projectpartner Inagro te Beitem.

PlantGoed | 05/08/2024

20240730 frigo

Junidragers opgekweekt voor komende winterteelt

Afgelopen weken werd de teeltcontainer bij Inagro in Beitem bezet door Sonsation- en Sonata-planten in opkweek voor een winterteelt. Met een plantdatum half oktober is het onmogelijk om de opkweek in hetzelfde jaar buiten te laten doorgaan. Er zouden zich onder de zomerse omstandigheden immers geen bloemen vormen in de planten. In de teeltcontainer kan los van het buitenklimaat het gewenste seizoen nagebootst worden. Tijdens de belichte winterteelt zullen we "verse" planten uit de container vergelijken met 10 maanden oud frigobewaard plantmateriaal, planten die vorig jaar op het trayveld buiten stonden en in december 2023 werden ingepakt.

Opkweek opgedeeld in fases, elk met een eigen doel

Deze opkweek verliep in verschillende fasen om de ontwikkeling van de junidragers zo gericht en optimaal mogelijk te laten verlopen.

Fase 1: Beworteling

De stekjes worden, van zodra ze gestekt zijn in het substraat, gestimuleerd om in te wortelen. Zonder wortels zijn ze de eerste dagen erg vatbaar voor uitdroging. Een voldoende hoge RV wordt door verneveling of afdekking met folie gerealiseerd.

Fase 2: Vegetatieve Fase

Eens geworteld moeten de stekjes zich ontwikkelen tot forse planten. Een groeikrachtig zomer-klimaat met lange dagen leidt tot snelle groei en aanmaak van nieuwe bladeren.

20240730 102648 0

 

Fase 3: Generatieve Fase

Junidragers initiëren pas bloemen als daglengte korter wordt (op het trayveld vanaf begin september). Zonder bloemen komen in de productiefase geen trossen tevoorschijn en kan er niet geplukt worden. In de container installeren we daarom in fase 3 korte dag-omstandigheden en simuleren we beginnende herfst.

Fase 4: Afharding

Van zodra de planten voldoende bloemaanleg hebben doorgemaakt en de plant het gewenste ontwikkelingsstadium heeft, worden de trayplanten geleidelijk gekoeld ter voorbereiding op frigobewaring bij -1°C om de opgelopen dormantie te doorbreken. Om voldoende diep te kunnen koelen (tot 7°C), verhuizen de planten van de teeltcontainer naar een hiervoor ingerichte koelruimte.

Sonsation op het trayveld binnenkort vervroegd in kunstmatige herfst

Niet enkel een teeltcontainer kan zorgen voor vervroegde bloemomslag bij junidragers. Een andere manier om de plant korte dag-omstandigheden te laten ervaren is het kunstmatig verduisteren van de teeltomgeving.

  • In serres kan gebruik worden gemaakt van verduisteringsschermen.
  • Op het trayveld kan er gewerkt worden met folies over de planten.

Voor de belichte voorjaarsteelt die begin december in de serre opgeplant zal worden, hebben we Sonsation planten nodig die vervroegd bloemaanleg doormaakten en half oktober klaar zijn. Zo kunnen ze nog hun minimaal vereiste aantal koudeuren (zes weken) doormaken.

Trayveld

 

Begin juli werd op het trayveld van Inagro Sonsation gestekt met als doel het effect van drie verduisteringsmethoden te testen op de bloemaanleg. De vergelijking zal gemaakt worden met plantgoed dat al sinds december 2023 in de frigo zit; planten waarvan je kan verwachten dat ze stilaan door hun reserves heen zijn. Verduistering is nog geen standaardpraktijk, maar heeft potentieel als het minstens zo goed presteert als de lang gekoelde planten.

 

De economische meerwaarde van verduistering vloeit voort uit het vermijden van de lange frigobewaring en het mogelijks grotere oogstpotentieel van een groeikrachtigere plant.

Belichting voorlopig weinig effect op beworteling, maar wel op bloei

In de teeltcontainer te Beitem beschikken we over een eb-en-vloed systeem om de planten te irrigeren. Dit is anders dan op het trayveld waar de planten via bovenberegening worden bewaterd. In eerdere proeven ondervonden we al dat de beworteling indoor moeilijker verliep en dat uitdroging van de stekjes vaak voorkwam. Als oplossing vonden we dat afdekking met een folie tijdens de eerste week na stekken zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en hierdoor een rem plaatst op de verdamping van het stekje.

Daarnaast leerden we dat bepaald licht ook de beworteling zou stimuleren. Daarom onderzochten we in juni of verschillende lichtintensiteiten en -spectra de beworteling konden bespoedigen. De proef leverde ons voorlopig geen lichtrecept op waarmee we sneller tot een sterk wortelgestel kwamen. Wel merkten we dat de bloei sterk verschilde tussen behandelingen. De komende weken zullen we daarom ook het effect van verschillende lichtstrategieën testen op de bloeisturing bij verse doordragers.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!