PlantGoed
Project PlantGoed streeft naar een efficiënte jaarrondteelt van zachtfruit via systeeminnovatie in de opkweek van plantgoed op maat. We willen in het grensregiogebied de tuinbouw-deelsector ‘aardbei en framboos’ toekomstbestendig maken door het ontwikkelen en inzetten van diverse innovaties bij de opkweek van plantgoed.
Over ons
In dit project willen we, door het ontwikkelen en inzetten van diverse innovaties bij de opkweek van plantgoed, jaarrond plantgoed- en zachtfruitproductie in het grensregiogebied realiseren.
We beogen:
- meer automatisering van productie en oogsten;
- het verduurzamen van de sector;
- inzet van nieuwe technologieën.
Daarbij zullen we een vlakkere, verminderde en meer efficiënte benutting van arbeid, grondstoffen en energie verwezenlijken.
Het finale doel van het project is om binnen de zachtfruitsector een systeeminnovatie te bekomen die oplossingen biedt voor knelpunten zoals personeelstekorten, milieu-impact, kwaliteitseisen en economische rendabiliteit.
In de grensregio bloeit de plantopkweeksector. Vooral de teelt van aardbeien en frambozen is belangrijk, met een jaaromzet van circa €275 miljoen. Echter, de sector staat voor uitdagingen zoals arbeidstekorten, duurzaamheidsvraagstukken en de behoefte aan innovatie. Een urgente behoefte is het aanpakken van het arbeidsprobleem. Door continue te produceren en te investeren in automatisering, wil de sector de afhankelijkheid van seizoensarbeid verminderen. Daarnaast streeft de sector naar duurzaamheid door innovaties in productieprocessen, gesloten teeltsystemen en efficiënter gebruik van ruimte en koeling.
PlantGoed wil dankzij samenwerking tussen kennisinstellingen, proefcentra en bedrijven innovatieve oplossingen ontwikkelen en de toppositie van de sector in Europa handhaven. Dit project heeft als ultieme doel om een continue plantopkweek en zachtfruitproductie te realiseren in de grensregio.
- De focus binnen project PlantGoed ligt daarbij op het benutten van nieuwe technologieën zoals AI voor betere teeltresultaten waarbij licht, vocht, temperatuur en voedingsstoffen in kaart gebracht worden.
- Het automatiseren van het oogsten en het categoriseren van de stekken na de oogst is een ander doel. Via een camerasysteem of als onderdeel van een oogstrobot kunnen de verschillende parameters van het stekje gemeten worden, zoals steeldikte, bladoppervlakte, lengte,… Deze parameters zullen de basis voor een sortering vormen. Zo kan de kwaliteit en kwantiteit van productie sterk toenemen en worden tegelijkertijd de kosten verlaagd.
- Tenslotte is er in en na het productieproces nog een verbeterslag te maken met innovaties in klimaat- en koelcellen. De projectpartners willen uiteindelijk de energieverslindende koeling van plantgoed in koelcellen – in functie van opkweek - terugdringen door nieuwe types plantmateriaal te maken die geen of minder nood hebben aan koeling.