ADMIRE
Veengebieden herbergen een specifieke fauna en flora, waaronder heel wat Europees beschermde soorten, die zich hebben aangepast aan dit bijzondere, nutriëntarme ecosysteem. Ze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van overstromingen en droogte. Niet-ontwaterde veengebieden vertonen een sterke sponswerking waardoor piekafvoeren bij extreme regenval worden vertraagd en de kans op overstromingen afneemt. Bovendien beschikken veengebieden over de bijzondere capaciteit om grote hoeveelheden CO2 op te slaan in de bodem.
Contact: Katrien Wijns, katrien.wijns@natuurpunt.be
Blijf op de hoogte van Interreg ADMIRE via LinkendIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Over ons
Veenherstel voor biodiversiteit en klimaat
In Interreg ADMIRE werken 10 Vlaamse en Nederlandse partners samen om veenherstel te realiseren in de grensregio, wat de biodiversiteit en het klimaat ten goede komt!
De klimaatverandering heeft veen opnieuw in het middelpunt van de belangstelling gezet. Het slaat namelijk een berg koolstof op. Bovendien werkt een intacte veenbodem als een spons, die zeer veel water opzuigt in natte periodes en die slechts geleidelijk afgeeft tijdens droogte. Hierdoor komt veen ook in beeld als buffer tegen droogte én tegen overstromingen. Bovendien zijn veel bijzondere planten- en diersoorten, waaronder heel wat Europees beschermde soorten, specifiek gebonden aan veengebieden.
In ADMIRE staan het behoud, herstel en beheer van natuurwaarden in een breed samenwerkingsverband voorop, maar ook de klimaatimpact van deze belangrijke natuurgebieden zal bekeken worden via uitgebreid onderzoek. Het partnerschap bestaat uit 4 natuurorganisaties, 4 kennisinstellingen en 2 overheidspartners.
250 ha aan herstel
Veengebieden staan wereldwijd onder druk. Ook in de Vlaamse en Nederlandse beekdalen lagen vroeger uitgestrekte venen die vandaag nog slechts sporadisch aanwezig zijn, en dreigen te verdwijnen door verschillende factoren zoals drainage en/of waterverontreiniging.
Bij verlaging van de grondwaterstand en/of een verhoogde aanvoer van voedingsstoffen, kan de veenvorming stoppen en de veenbodem geleidelijk afbreken. Veen dat droog komt te liggen, slaat niet langer koolstof op, maar stoot grote hoeveelheden CO2 uit.
Na eeuwenlange drainage is het vandaag alle hens aan dek. In Interreg ADMIRE (‘adding mire’ of dus ‘méér veen maken!’) wordt gewerkt aan het herstel van 250 ha veen in de grensregio. In Vlaanderen betreft het de gebieden de Laakvalleien en de vallei van de Kleine Nete met de deelgebieden Graafweide-Schupleer en De Zegge. In Nederland de gebieden Vallei van de Roode Beek en het Dal van de Dommel en Kleine Dommel.
ADMIRE gaat voor duurzame oplossingen
Veenherstel is een flinke uitdaging omdat het landschap eromheen vaak sterk veranderd en versnipperd is. Daarom wil ADMIRE ook duurzame samenwerkingen opzetten met stakeholders (zoals landbouwers) in de overgangsgebieden. Met hen worden de mogelijkheden van aangepast landbeheer met de nodige financieringsmechanismen onderzocht.
Er zal ook studiewerk uitgevoerd worden naar vernatting van de projectgebieden en het effect hiervan op de biodiversiteit, alsook op andere ecosysteemdiensten en eventuele ontwikkelingsmogelijkheden.
Bewustzijn en kennisdeling
Verder zal het project het bewustzijn over het maatschappelijk belang van veenbescherming in de grensregio versterken en een Veenplatform voor kennisdeling en -uitwisseling rond veenbescherming en veenvorming realiseren. Het doel is dat het veenplatform projectoverstijgend werkt en na het project ADMIRE verder werkt.
Naast kennisdeling zullen in dit veenplatform ook door de interactie tussen de verschillende deelnemers nieuwe kennisnoden of behoeftes naar kennisvertaling opgespoord kunnen worden. Veengerelateerde projecten zullen onder deze koepel een forum krijgen. Een handleiding met beslissingsboom zal ontwikkeld worden die natuurbeheerders in Vlaanderen en Nederland de nodige handvaten aanreikt om afwegingen te kunnen maken tussen verschillende beheertechnieken.
For project info in English: Download our ADMIRE poster here
Contact: Katrien Wijns, katrien.wijns@natuurpunt.be
Blijf op de hoogte van Interreg ADMIRE
via LinkendIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief