Energie(k) Onderwijs
Een slimmer Europa
Nieuws
Artikel
- 16/12/2024
De Energie(k) Onderwijsroute naar impactvolle wervingscampagnes voor de Energietransitie
Vraag jij je ook weleens af wat echt werkt om meer leerlingen, studenten, zij-instromers en bijscholers enthousiast te maken voor een toekomst in de energietransitie? Welke impactvolle campagnes niet alleen inspireren maar ook echt aanzetten tot actie. Het project Energie(k) Onderwijs heeft op basis van bestaand onderzoek, informatieverzameling en expertkennis geanalyseerd welke factoren ervoor zorgen dat een wervings- of sensibiliseringscampagne succesvol is. De resultaten worden gebruikt als kompas voor het verbeteren van bestaande campagnes en het ontwikkelen van nieuwe campagnes.
Artikel
- 17/10/2024
Energie(k) Onderwijs in de "Vocational Education and Training and the Green Transition 2024"
De "𝗩𝗼𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝗧𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻: 𝟮𝟬𝟮𝟰 𝗘𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻” van de Europese Commissie is uit. Een mooi verzamelwerk met volop inspirerende praktijkvoorbeelden, waaronder het Energie(k) Onderwijs project.
Video
- 15/07/2024
Succesvolle wervings- en bewustwordingscampagnes in (energie)technisch Onderwijs
De afgelopen jaren hebben de Energie(k) Onderwijs projectpartners met succes verschillende wervings- en bewustwordingscampagnes en evenementen georganiseerd. Deze initiatieven waren gericht op het enthousiasmeren van leerlingen, studenten, zij-instromers en bijscholers voor een toekomst in het (energie)technisch onderwijs.
Video
- 21/06/2024
Ontdek hoe techniek het verschil maakt in het Huis van Sarah
Beter energie-onderwijs voor leerlingen, studenten, omscholers en bijscholers, daar werken we met Energie(k) Onderwijs aan. Maar we hebben ook meer aanmeldingen nodig. Daarom zijn goede campagnes belangrijk, zowel algemeen als voor specifieke doelgroepen. Hiermee willen we zoveel mogelijk mensen bekend maken met energietransitie thema’s, bedrijven, scholen en opleidingen en ze enthousiast maken voor een toekomstige baan in de energietransitie
Video
- 31/05/2024
Techniekfestival 2024
Alle projectpartners van Energie(k) Onderwijs delen een gezamenlijke missie: leerlingen, studenten, zijinstromers en bijscholers aan beide zijden van de grens laten zien hoe leuk, boeiend en veelzijdig (energie)techniek is. Één van de manier om dit te bereiken is het bijwonen van evenementen om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor een toekomst in de energietransitie. Een mooi voorbeeld is het Techniekfestival in Gent. Op het Techniekfestival sloegen o.a. onze projectpartners RTC Oost-Vlaanderen en mtech+ de handen ineen om technisch en beroepsgericht onderwijs te promoten bij 1000 basisschoolleerlingen en om samenwerking tussen de bovenbouw en de arbeidsmarkt te stimuleren.
Artikel
- 30/04/2024
1e jaar samenwerking Energie(k) Onderwijs
De energietransitie kent geen grenzen. Als je echt goede onderwijsmodules wilt (her)ontwikkelen en kennis, kunde en ervaringen wilt verbinden dan moet je meer over de grenzen heen gaan samenwerken. In deze nieuwsbrief lees je er alles over.
Artikel
- 19/04/2024
Onderzoekspresentatie hbo-functies in de technische installatiebranche
Hoog opgeleid personeel speelt een belangrijke rol bij innovaties en vooruitgang in de installatiesector, vooral als het gaat om de energietransitie. Het is daarom niet alleen belangrijk dat installatiebedrijven voldoende personeel kunnen vinden, maar ook dat ze de juiste kennis en vaardigheden in huis hebben.
Interview
- 05/04/2024
Samenwerken aan energietransitie onderwijsmodules
Onze Vlaamse en Nederlandse projectpartners komen regelmatig samen om de voortgang van het project Energie(k) Onderwijs te bespreken en na te denken over de vervolgstappen in de ontwikkeling van grensoverschrijdende leermodules. Inmiddels is er een stevig basis gelegd voor verdere samenwerking en zijn er al enkele belangrijke stappen gezet. De laatste bijeenkomst in Brussel stond geheel in het teken van de overgang van het vaststellen van de leermodules naar het daadwerkelijk ontwikkelen van de leermodules. Een van de belangrijkste momenten van de bijeenkomst was de presentatie van de roadmap.
Artikel
- 28/03/2024
Op weg naar nieuwe onderwijsmodules en leermiddelen voor de energietransitie
Het project Energie(k) Onderwijs richt zich op een belangrijke uitdaging in energietransitie: het opleiden van meer vakbekwaam personeel om de energietransitie te laten slagen. Om hierin geïnformeerde keuzes te maken, voerden de projectpartners aan het begin van het project een gap-analyse uit naar een mogelijke ‘gap’ tussen de (toekomstige) vraag naar competenties en het huidige aanbod van opleidingen. Het beter afstemmen van onderwijs- en opleidingsaanbod op de behoefte vanuit diverse sectoren in Zuid-Nederland en Vlaanderen stond in deze gap-analyse centraal.