Terug naar overzicht
Nieuws

Een huis van mammoetgras

De bouw- en materiaalindustrie staat voor een gigantische uitdaging: hoe kunnen we de impact op het milieu verminderen terwijl we blijven bouwen en renoveren? Bouwplaten op basis van biogebaseerde materialen vormen voor Dutch Growing Solution International, Greenager+ en Rik Makes een deel van de oplossing. Met steun van CrossRoads Vlaanderen-Nederland ontwikkelen de drie partners plaatmateriaal op basis van mammoetgras.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland | 10/04/2025

Miscanthus giganteus
Foto: Getty images

Een alternatief voor MDF

In een wereld waar duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt, staan bouwmaterialen zoals MDF- of OSB-platen onder druk. Ze zijn verantwoordelijk voor een hoge CO2-uitstoot en bevatten chemicaliën met een negatieve impact op mens en milieu. Het gebruik van mammoetgras biedt een veelbelovende uitweg met tal van voordelen. Michel Oldenburg, Dutch Growing Solution International: “Mammoetgras is een snelgroeiende plant die gemakkelijk te telen is en een lage ecologische voetafdruk heeft. Door de vezels van mammoetgras te verwerken in MDF en hardboard, kunnen we duurzame, circulaire producten ontwikkelen die concurreren met traditionele houtvezelplaten, maar met een veel lagere CO2-uitstoot en een hogere recycleerbaarheid.”

Rik Maarsen van Rik Makes: “Met dit CrossRoads-project willen we een volledig biobased plaatmateriaal voor de bouw ontwikkelen, met mammoetgras als belangrijkste vezel. De plaat moet bovendien composteerbaar zijn, want het is niet alleen belangrijk om na te denken over hoe we bouwen, maar ook over wat er gebeurt met de materialen als we ze niet meer nodig hebben. Tot slot moet het resultaat voldoen aan alle eisen rond brandveiligheid, druksterkte, vochtbestendigheid, en de overige geldende eisen in de bouwsector.”

Experten ter zake

Hiervoor brengen drie partners hun unieke expertises samen. Het Nederlandse Dutch Growing Solution International richt zich op de wereldwijde introductie van mammoetgras en teelt dit gewas voor diverse biomassagerelateerde toepassingen. Rik Makes (Compostboard), eveneens uit Nederland, produceert plaatmateriaal gemaakt van landbouwreststromen, die volledig composteerbaar zijn. En het Vlaamse Greenager+ is een innovator in duurzame bouwoplossingen met producten zoals biobased isolatiematerialen en brandwerende systemen. Ze vervangen vervuilende stoffen door biobased vulstoffen en werken aan diverse circulaire bouwmaterialen.

Impact

Johan Strackx, Greenager+: “Met deze innovatie willen we een echte impact maken op de sector en meebouwen aan een groenere toekomst. Door gebruik te maken van biolijm en bio brandvertragende middelen (i.p.v. schadelijke chemicaliën zoals formaldehyde), verkleinen we niet alleen de ecologische voetafdruk maar creëren we ook gezonde leefomgevingen.”

“We leveren tot slot ook een bijdrage aan de circulaire economie door composteerbare platen te ontwikkelen. Dit betekent dat de materialen, na hun nuttige levensduur, op natuurlijke wijze kunnen afbreken, geen schadelijke resten achterlaten en dus een nieuwe toepassing kunnen krijgen als bodemverrijker voor de landbouw.”

Subsidie

  • Subsidiebedrag: 249.988,67 euro EFRO steun
  • Projectpartners: Greenager+, Dutch Growing Solution International en StudioRik (Rik Makes)
  • Provincies: Limburg (BE), Zuid-Holland, Noord-Brabant
  • Thema: duurzaam ondernemen

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!