Het hart van Europa slaat harder tijdens de Grensregio-conferentie (Dag 1)
Op 18 en 19 januari hadden we de kans om naar deze conferentie van de Europese Commissie in het hart van de prachtige stad Brussel te gaan! De conferentie heette voluit ‘Conference on Vibrant Cross-Border Labour Markets’ en ging door in het Charlemagne gebouw van de Europese Commissie, maar kon ook via livestream gevolgd worden.
Door Klara Boghaert en Krusha Mae Timmermans
Interreg | 26/01/2023
De conferentie werd geopend door Marc Lemaître, Director-General van DG REGIO, die de problemen van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt besprak. De grensoverschrijdende arbeidsmarkt lijkt nu en in de toekomst voor veel uitdagingen te staan. Aangezien er een demografische verandering wordt verwacht (35 miljoen mensen minder in 2050), zal er ook overal een tekort aan vaardigheden zijn, zowel grensoverschrijdend als in alle lidstaten. Arbeidsrecht is een nationale component binnen de EU, waardoor dit nauwelijks over alle lidstaten geharmoniseerd kan worden.
Daarna was het voor het eerst tijd om van de tolken gebruik te maken, want Teresa Ventin, van de grensregio Galicië – Noord-Portugal, sprak ons in het Spaans toe. Ze benadrukte dat grensoverschrijdende werknemers extra hulp nodig hebben, omdat sociale zekerheid, belastingen en onderwijs niet in alle landen op dezelfde manier worden geregeld. Daarom stelt zij dat de grensoverschrijdende arbeidsmarkt transparanter moet worden. Ze kaartte de kernproblemen van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt aan die Marc Lemaître eerder ook al aanstipte.
Céline Laforsch (Task Force Frontaliers 3.0 van de Grande Région), Tue David Bak (Greater Copenhagen), Sigried Caspar (DG EMPL) en Lavinia Kortese (Utrecht University) maakten deel uit van het panel over ‘betere toegang tot grensoverschrijdende arbeidsmarkten’. Ook hier werd geconcludeerd dat uitdagingen zoals problemen met sociale zekerheid en belastingen moeten worden aangepakt. Geen enkele lidstaat kan deze telewerkproblemen alleen aanpakken omdat die vrij nieuw zijn en de oplossing afhangt van samenwerking en stabiliteit. Covid mag dan voorbij zijn, telewerken is dat niet. Mensen werken liever thuis, maar dan krijgen grensarbeiders te maken met al deze uitdagingen. Het percentage van de beroepsbevolking dat bestaat uit grensarbeiders heeft zich ook in de loop der tijd ontwikkeld, het is veel meer dan 50-60 jaar geleden. Na een broodnodige koffiepauze woonden we de parallelle breakout-sessie over ‘Informatie over de arbeidsmarkt’ bij met Martin Unfried (ITEM), Stéphanie Roser (Infobest Pamina) en Leyre Azcona (Euregio Nouvelle-Aquitaine, Euskadi en Navarre), gemodereerd door Lambert Kleinmann (DG EMPL). Na deze sessie kan worden geconcludeerd dat veel grensoverschrijdende partnerschappen helaas al verloren zijn gegaan. Er werd gewezen op de belangrijke rol van one-stop-shops aan de grenzen en het belang van diensten om grensarbeiders te helpen en het benutten van synergiën.
De laatste plenaire key note ging over grensoverschrijdende arbeidsmarkten vanuit territoriaal perspectief, door Christian Dupessey, burgemeester van de Franse grensstad Annemasse. Na een interessante middag en avond genoten we van de receptie en spraken we met Cinzia Dellagiacoma, onze eerste ‘live’ ontmoeting met onze IVY-projectmanager!
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!