Nieuwe leertechnologie en duurzame skills: studenten maken sprong naar toekomstgerichte jobs
Interreg Vlaanderen-Nederland geeft groen licht aan twee ambitieuze onderwijsprojecten die studenten klaarstomen voor de toekomst: BE.HOT! en EduXR Library. Beide projecten streven naar een toekomstgericht, praktijkgericht en inspirerend onderwijsaanbod. Op een innovatieve manier worden studenten voorbereid op sectoren die dringend nood hebben aan nieuwe vaardigheden en frisse instroom.
Interreg | 02/07/2025

Building Eco.Heroes Of Tomorrow!
BE.HOT! richt zich op jongeren in het secundair en middelbaar beroepsonderwijs en laat hen kennismaken met duurzame en circulaire bouwmethoden. Door hybride leeromgevingen, een mix van klas en werkplek, worden jongeren niet alleen geïnformeerd, maar vooral geactiveerd. Zo krijgen ze de kans om zélf impact te maken op de groene transitie in de bouwsector.
"Met BE.HOT! bouwen we aan de toekomst: jongeren worden ondergedompeld in biogebaseerd en circulair bouwen en ontdekken wat hun rol kan zijn in de groene transitie. Ze ontwikkelen daarbij de vaardigheden en het bewustzijn die nodig zijn voor de wereld van morgen."
Grensoverstijgend leren met Extended Reality
Met EduXR Library zetten opleiders uit Vlaanderen en Nederland een grote stap richting digitaal leren met Extended Reality (XR). Het project wil een gedeelde bibliotheek van XR-applicaties uitbouwen voor opleidingen in de zorg- en energiesector. Zo kunnen virtuele leeromgevingen vlotter gedeeld, hergebruikt en opgeschaald worden. Het project ontwikkelt tien nieuwe toepassingen, brengt bestaande initiatieven in kaart en begeleidt opleiders bij het duurzaam integreren van XR in hun werking.
“Het project heeft als doel een grensoverschrijdende bibliotheek van XR-applicaties te ontwikkelen en implementeren, die inzetbaar zijn voor het opleiden en bijscholen van studenten en arbeidskrachten in de zorg- en energiesector. Het moet een centraal punt vormen waar leerkrachten XR-applicaties vinden die het leerproces en de leerprestaties van leerlingen versterkt. Met deze centrale bibliotheek komen we tegemoet aan een verzuchting die door vele lesgevers werd geuit.”
Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, ruim 5.6 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Interreg Vlaanderen-Nederland zit niet stil en biedt in de tweede helft van programmaperiode 2021-2027 nieuwe kansen aan samenwerkingsprojecten: de komende tijd zullen stelselmatig projecten uit oproep 3 goedgekeurd worden terwijl gepreselecteerde projecten uit de vierde oproep sleutelen aan hun volwaardige aanvraagdossiers (deadline: 10 oktober 2025).
Downloads
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!