Terug naar overzicht
Nieuws

Samen aan Z projectmedewerker in de kijker

Maak kennis met Wendy de Vaal, zij coördineert een aantal van onze trajecten voor zorg- en welzijnsorganisaties. 

Samen aan Z | 08/01/2024

Foto nieuwsbrief Wendy

Samen aan Z medewerker aan het woord

Wendy is een van de gedreven projectmedewerkers die Samen aan Z mee in goede banen leidt. Ze is verbonden aan Thomas More Hogeschool Mechelen-Antwerpen als onderzoeker en docent, plus is zelf verpleegkundige. Bij de start van het nieuwe jaar stelden we haar enkele vragen.

1. Wat zijn precies jouw taken in het project?

"Ik coördineer de projectactiviteiten die inzetten op het behoud van zorgmedewerkers via werkbaar werk. Concreet proberen we zorg- en welzijnsorganisaties te helpen om zorgpersoneel langer aan zet te houden en te zorgen voor minder uitstroom en uitval. Daartoe bieden we drie gratis opleidingstrajecten aan: een traject voor starters en hun begeleiders, een traject voor team champions welzijn (dat zijn medewerkers die zich vanuit het team willen inzetten voor welzijn op het werk) en een traject voor leidinggevenden."

2. Waarom doe je mee aan Samen aan Z?

"Als verpleegkundige ligt de zorgsector me nauw aan het hart. Ik ben dan ook blij dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen aan het welzijn van iedereen die zich dagelijks inzet voor anderen. Zorgmedewerkers geven elke dag het beste van zichzelf en het is van essentieel belang dat we niet uit het oog verliezen hoe belangrijk het is dat ze ook goed voor zichzelf en hun team zorgen. Zo kunnen we samen bouwen aan een krachtige, ondersteunende omgeving voor alle zorgmedewerkers."

3. Waarom zouden zorg- en welzijnsorganisaties meedoen aan Samen aan Z?


"Als je als organisatie meedoet, kan je kennismaken met een heel enthousiast en divers team van onderzoekers. Buiten de opleidingstrajecten die ik coördineer, bieden we immers ook nog het traject Care2adapt aan dat werkt rond innovatie in de zorg en kan je deelnemen aan ons onderzoek met vragenlijsten en/of activity trackers. Het leuke hieraan is dan weer dat je als medewerker of als team heel snel je eigen resultaten zelf kan bekijken en analyseren. Het geeft organisaties toch een unieke kans om inzicht te krijgen in het welzijn van medewerkers en teams.

We namen onlangs een leuke video op waarin we uitleggen hoe dit onderzoek in elkaar steekt. Deelnemers van de opleidingstrajecten nemen automatisch deel aan dit onderzoek, maar ook medewerkers die enkel geïnteresseerd zijn in het meetverhaal kunnen zich hiervoor opgeven:"

Heeft Wendy je overtuigd om deel te nemen?

Schrijf je in voor een of meerdere trajecten via ons online inschrijvingsformulier.

Ben je geïnteresseerd in ons meetonderzoek? Dan kan je hier apart je interesse voor aangeven via ons online interesseformulier.

Heb je vragen over het project of de trajecten?

Contacteer de projectcoördinator Annelies Van den Eynden via annelies.vandeneynden@provincieantwerpen.be.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws

Artikel
 - 14/02/2024
Stiml
StimulanZ
Nieuwe VR-scenario’s in ontwikkeling binnen Summa College
Het gebruik van VR om klinisch redeneren te ondersteunen De school voor Zorg en Welzijn van het Summa College in Eindhoven is partner in het StimulanZ project. Summa College integreert simulatieleren al meerdere jaren in hun onderwijsprogramma’s en heeft recent samen met Enversed Studios het eerste scenario voor klinisch redeneren met Virtual Reality (VR) opgeleverd. In dit scenario wordt meneer de Vries opgenomen in het ziekenhuis vanwege veel hypo’s en instabiele bloedsuiker. In de game krijgt de verpleegkundige-in-opleiding meneer de Vries onder haar hoede, neemt de anamnese af, zorgt ervoor dat hij stabiel wordt/blijft en geeft de benodigde informatie door aan de behandelend arts. De situatie ontwikkelt zich afhankelijk van de keuzes die de student maakt, waardoor de speler zich bewust wordt van de gevolgen van genomen beslissingen. Voordelen voor de student Het scenario word meestal in tweetallen gespeeld. Eén student zet de VR-bril op en de andere kijkt mee op een tablet of laptop. Na afloop bespreken de studenten met elkaar de situaties, beslissingen en gevolgen met elkaar. De VR kan ook worden ingezet voor klassikale bespreking, waarbij de docent of een student draagt de bril en het scenario doorloopt, terwijl de rest van de klas meekijkt op een scherm. Bij elk beslismoment wordt de VR stopgezet en volgt er discussie over de te nemen beslissing. Door de inzet van VR zijn de lessen klinisch redeneren veel interactiever en vooral veel meer gestuurd vanuit de student. Doorontwikkeling van scenario’s in het StimulanZ project Marc Zwamborn (werkpakketleider) vertelt: “Natuurlijk zijn we er niet met de oplevering van het eerste scenario, wij willen in elk geval scenario’s voor verschillende zorgopleidingen en per opleiding ook meerdere situaties. We zijn nu bezig om de noodzakelijke stappen vast te leggen en een format te maken waarmee de inhoudelijke informatie kan worden overgebracht naar de bouwer van de applicatie. Deze activiteiten worden uitgevoerd onder de vlag van het StimulanZ project en diverse stakeholders worden uitgenodigd om deel te nemen aan de ontwikkeling, testing van scenario’s en trainingspakketten etc. De VR-applicatie is nu beschikbaar voor intern gebruik en zal in de toekomst verder worden ontwikkeld. We willen binnen StimulanZ kijken hoe deze scenario’s ook inzetbaar zijn voor andere onderwijsinstellingen en wat dit betekent voor de productiestappen en de ontwikkelde formats.” Voor meer informatie over deze StimulanZ-activiteit kan u contact opnemen met Marc Zwamborn: m.zwamborn@summacollege.nl
Lees meer

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!