Samen aan Z
Vlaanderen en Nederland kampen met een groeiend personeelstekort in de zorg- en welzijnssector. Veel zorg- en welzijnsmedewerkers willen de zorg verlaten of doen dat ook.
Samen aan Z zet in op het behoud van zorg- en welzijnsmedewerkers, en het versterken van hun adaptief & innovatief vermogen.
Traject Veerkrachtig Starten
Wat is Veerkrachtig Starten?
Voor wie is Veerkrachtig Starten?
Ben jij een startende zorgverlener die wil inzetten op meer veerkracht voor zichzelf en andere startende zorgverleners (peers) en zo wil meebouwen aan een aangenaam werkklimaat? Stel je kandidaat als ‘Starter’.
Ben jij een geboren begeleider die gesprekken in goede banen kan leiden en kan meebouwen aan een veilige omgeving voor startende collega’s? Stel je kandidaat als ‘Facilitator’ voor Veerkrachtig Starten.
Wie zoeken we:
- Starters: gemotiveerde startende zorgverleners met maximaal 1 jaar werkervaring.
- Facilitatoren: zorgprofessionals met 2 tot 5 jaar werkervaring die zin hebben om facilitator te zijn.
We bieden je de mogelijkheid om in een veilige context ervaringen uit te wisselen en situaties waarover je onzeker bent te oefenen.
Programma
Bekijk de data en locaties van de groepen.
Starters:
- 5 halve dagen, waarvan 3 peer support-sessies en 2 simulatietrainingen
- 1 halve terugkomdag
Facilitatoren:
- 1 vormingsdag, waarin je opgeleid wordt tot facilitator,
- 3 peer support-sessies (3 halve dagen), waarin je in duo en onder supervisie de begeleiding van de starters op je neemt. Elke sessie wordt afgesloten met een intervisie.
Inschrijven
Schrijf je in voor groep 3 of 4 via het online inschrijvingsformulier.
Belangrijke info:
- De trajecten staan open voor zowel Vlaamse als Nederlandse deelnemers en worden door zowel Vlaamse als Nederlandse partners begeleid. De perfecte kans om van elkaar te leren over de grens heen!
- De plaatsen zijn beperkt, schrijf je dus zo snel mogelijk in.
Contact
De initiatiefnemer van Veerkrachtig Starten is Karel de Grote Hogeschool uit Vlaanderen:
Margo Wouters is verpleegkundige en CRM-trainer. Ze werkt als docent en onderzoeker aan de Karel de Grote Hogeschool binnen de opleiding verpleegkunde. Margo beschikt over een ruime ervaring in het geven van simulatietrainingen, debriefing alsook intervisie met studenten en zorgteams. Tijdens haar masteropleiding is ze zich gaan focussen op niet-technische vaardigheden zoals communicatie, besluitvorming en teamwerk binnen de zorg. De afgelopen jaren heeft ze trainingen gegeven aan zorgmedewerkers rond de inzet van deze niet-technische vaardigheden in crisissituaties. Voordien werkte Margo op intensieve zorgen en in een brandwondencentrum. Als startende verpleegkundige heeft ze daar zelf ondervonden hoe het voelt om aan de slag te gaan als zorgmedewerker. |