Tweede partnerbijeenkomst in het dal van de Roode Beek in Limburg
Met Interreg ADMIRE hadden we intussen al de tweede bijeenkomst met de partners, georganiseerd door Natuurmonumenten in het dal van de Roode Beek in Limburg. Na een vruchtbare dag met overleg volgde een terreinbezoek aan de Breukberg en het Schutterspark. Vlaanderen en Nederland sloegen er de handen in elkaar voor veenherstel!
ADMIRE | 08/12/2023
Te gast bij Natuurmonumenten
Met de tien partners kwamen we een ganse dag samen. We overliepen een stand van zaken van alle werkpakketten en wisselden van gedachten over de toekomstige aanpak. Met de natuurbeheerders zetten we de komende jaren in op veenherstel en adaptief beheer in onze gebieden. Onze onderzoekspartners lichtten ons in over hun komende plannen voor studies naar biodiversiteit, veenherstelpotenties en klimaatimpact. De eerste bouwstenen voor ons veenplatform werden gelegd.
Een kwelscherm voor de Breukberg
De Breukberg, een klein en waardevol natuurgebied van 15 ha ligt tussen de dorpen Schinveld en Brunssum en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Binnen dit natuurgebied is een klein glooiend hellingveen van 4,5 ha aanwezig.
Ondanks de kleine oppervlakte bevat dit gebied hoge natuurwaarden, met name de zeldzame veenorchis (Dactylorhiza majalis subsp. sphagnicola).
Aansluitend op een toelichting over het gebied, namen André Hassink en de boswachter, samen met het ganse team van Natuurmonumenten, ons op dag 2 op sleeptouw voor een tocht over de Breukberg.
Met Interreg ADMIRE leggen ze onderaan het hellingveen een kwelscherm van ongeveer 600 meter aan om daarmee het regen- en grondwater beter vast te houden en zo de verdroging te stoppen. Zo hopen ze dat onder meer de groeiplaats van de veenorchis zich herstelt en uitbreidt.
Herstel van hellingveen in het Schutterspark
Het Schutterspark is een park in de Limburgse gemeente Brunssum en is in het verleden aangelegd als recreatievoorziening voor de Brunssumse mijnwerkers. Tegenwoordig maakt het park deel uit van het grensoverschrijdende Heidenatuurpark dat wordt beheerd door Bosgroep Zuid Nederland.
In het park leidde Dion van Staveren ons rond en gaf mee hoe door Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen in dit druk bezochte recreatiepark veenherstel wordt gerealiseerd.
Op de helling lagen in het verleden op diverse plaatsen hellingveentjes, de zogenoemde ‘hangvennen’. Deze vennen ontstaan op plaatsen waar water uit bronnen opborrelt, en door samenstelling van de bodem en het terrein slechts langzaam kan wegsijpelen. In de loop der tijd hoopt plantmateriaal zich op in de natte delen, waardoor een veenlaag ontstaat.
Voor het herstel ervan zijn sloten dichtgemaakt en op de plekken met de mooiste te ontwikkelen hangvennen is het bos omgevormd naar open terrein. Bijzondere planten als beenbreek, klokjesgentiaan en vleesetende planten als kleine- en ronde zonnedauw begonnen weer te groeien en de natte plekken werden weer groter.
Vervolgens werd nu recent een verboste helling opnieuw open gemaakt om de bestaande en nieuwe hangvennen met elkaar te verbinden tot één groot hangven. Uiteindelijk zal voor het herstel in het ca. 80 hectare grote Schutterspark 4 hectare bos worden omgevormd en ongeveer 1000 meter greppel gedempt.
Op deze dag mocht een afsluiter met Limburgse vlaai uiteraard niet ontbreken. En onze volgende Vlaams-Nederlandse samenkomst staat al gepland!
Voor meer foto's: https://www.flickr.com/.../19868.../albums/72177720313166176
Blijf op de hoogte van Interreg ADMIRE via LinkendIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!