Terug naar overzicht
Nieuws

Verwerking gegevens van biodiversiteitsmonitoring ADMIRE gestart

In de afgelopen maanden is er door Natuurpunt Studie veel veldwerk verricht voor biodiversiteitsmonitoring in het kader van het Interreg ADMIRE project. 

In het voorjaar lanceerden zij ook de Veenchallenge, een citizen science-initiatief.

Alle verzamelde gegevens zullen deze winter worden verwerkt en geanalyseerd om nadien beheerdaviezen te verlenen voor fauna en flora.

ADMIRE | 31/10/2024

Meetopstelling Veen

Veldwerk van Natuurpunt Studie met malaisevallen

In de afgelopen maanden is er door natuurpunt studie veel veldwerk verricht voor biodiversiteitsmonitoring in het kader van het ADMIRE project. Een belangrijk onderdeel van het veldwerk bestond uit het legen van malaisevallen, die werden ingezet in drie gebieden: de Zwarte Beek, De Zegge en de Laakvalleien. Deze vallen zullen een beeld geven van de insectendiversiteit in deze natuurgebieden.

Momenteel worden de stalen uit gesorteerd. In de eerste plaats zal er worden gekeken naar de zweefvliegen (Syrphidae), maar ook andere groepen van insecten zullen worden meegenomen.


Uitsorteren van stalen afkomstig van malaiseval.

Verwerking Mon Biod small

Bodemvallen gelinkt aan maaiexperiment

Naast het werk met malaisevallen werd er een bodemvalcampagne opgezet binnen een veldexperiment. Dit experiment heeft als doel de effecten van verschillende maai-technieken als beheersmaatregel in laagveen te onderzoeken, specifiek op ongewervelden zoals spinnen en loopkevers. In het experiment, dat loopt in de bovenloop van de Zwarte Beek en De Zegge, worden handmatig maaien en machinaal maaien op verschillende locaties naast elkaar uitgevoerd.

Naast de bodemvallen werd aanvullende informatie verzameld, waaronder 2D-microtomografie, vegetatieanalyses en bodemanalyse. Deze extra gegevens zullen helpen om de effecten van het maaibeheer op de fauna beter te begrijpen.


Twee verschillende behandelingen op 1 locatie in De Zwarte Beek (BE). Er is een duidelijk visueel verschil tussen de behandelingen. Dit onderzoek probeert te achterhalen of er ook effecten zijn op de ongewervelde tussen beide. Links: manueel gemaaid met een bosmaaier. Rechts: machinaal gemaaid met grote rupsmaaier

Vergelijking Veen Biod

166.000 waarnemingen met 338 verschillende veensoorten in de Veenchallenge

Tot slot werd in het voorjaar ook de Veenchallenge, een citizen science-initiatief, gelanceerd. De challenge heeft op het moment van schrijven (28 oktober) al 166.000 waarnemingen van 338 verschillende veensoorten verzameld. De waarnemingen zullen ons een beeld geven van waar in Vlaanderen en Nederland nog veensoorten voorkomen en hoe het gesteld is met de biodiversiteit die gebonden is aan veen. In augustus werd al een tussentijds uitdraai van de waarnemingen van de challenge gedaan. Dat leverde onderstaande resultaten op.

Tabel 1: Top 5 van meest waargenomen soorten tijdens de veenchallenge in de periode van van april t.e.m. augustus.

Watersnip (Gallinago gallinago)

6.564

Koraaljuffer (Ceriagrion tenellum

4.200

Veldrus (Juncus acutiflorus)

4.120

Kraanvogel (Grus grus)

3.498

Holpijp (Equisetum fluviatile)

3.436



Aantal soorten waargenomen per soortengroep tijdens de veenchallenge in de periode van van april t.e.m. augustus.

Grafiek Biod Mon

Resultaten als basis voor beter veenbeheer

De challenge loopt nog tot 1 november, waarna de verzamelde gegevens zullen worden verwerkt en geanalyseerd.

Aan de hand van de resultaten zal samen met de beheerders van onze veengebieden worden gekeken of het beheer van onze veengebieden nog verbeterd kan worden, met oog voor zowel flora als fauna.

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!