PRosPERoS-II
Zuid-Nederland en Vlaanderen zijn demografisch vergelijkbare gebieden. Beide zijn vergrijzende gebieden met relatief veel ouderen die steeds langer leven, minder bewegen en hierbij overgewicht en in toenemende mate gewrichtsslijtage ontwikkelen.
Onderzoeksproject
PRosPERoS (PRinting PERsonalized orthopaedic implantS) is een veelbelovend internationaal onderzoeksproject binnen het domein van bio-actieve botimplantaten. Prosperos wordt gezamenlijk gedragen door een breed aantal consortiumpartners, ieder specialist in zijn eigen vakgebied.
Ambitie
Prosperos gaat een significante bijdrage leveren aan gezond oud worden. De binnen prosperos te ontwikkelen slimme implantaten stellen ons in staat tot hoge(re) leeftijd actief te bewegen. Zo verbetert prosperos de kwaliteit van leven van de ouder wordende samenleving.
Slimme implantaten
Prosperos ontwikkelt gepersonaliseerde bio-actieve botimplantaten voor functioneel herstel bij de patient.
Doelstelling
De gezamenlijke ontwikkeling van slimme implantaten zorgt voor VITALITEIT in de regio.
Over ons
3D-geprinte gepersonaliseerde en slimme implantaten & orthesen
Wanneer gewrichten ernstig versleten of beschadigd zijn, is in veel gevallen de enige oplossing het gewricht (deels) te vervangen door een implantaat. Daarnaast zijn er ook jonge mensen die kampen met aandoeningen in het bewegingsapparaat. Gewrichtsvervangende implantaten zijn hier zelden een optie. In plaats daarvan worden orthesen toegepast; uitwendig gedragen hulpmiddelen ter correctie van standafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten of van de wervelkolom.
PRosPERoS-II zet – in navolging van PRosPERoS (2016-2020) - haar traject verder en wil nieuwe patiënt-specifieke implantaten en orthesen ontwikkelen die een lange levensduur kennen en het genezings- en revalidatieproces versnellen en verbeteren. Naast heup en wervelkolom wil het nu ook de focus uitbreiden naar enkel, schouder en trauma. Het project maakt gebruik van vooruitstrevend onderzoek op het gebied van 3D-printing, oppervlaktefunctionaliteit en nieuwe biomedische materialen. Op die manier kan beter voorspeld worden hoe implantaten zich uiteindelijk in het lichaam gaan gedragen. Het project wil ook onderzoek doen naar het vertragen van de ontwikkeling van osteoarthrose en het versnellen van de genezing van botdefecten.
De ontwikkeling van nieuwe, patiënt-specifieke orthopedische implantaten is een bijzonder complexe puzzel. Het vereist een brede multidisciplinaire kennis en begrip van zaken als metallurgie, 3D printtechnologie, computermodellering, mechanica en dynamica, orthopedie, biologie, regeneratieve geneeskunde, diermodellen en klinische studies.