
CrossCare 2.0
Een slimmer Europa
Het CrossCare-project (2023-2026) stimuleert en faciliteert innovaties in de ruime zorg- en welzijnssector. 8 zorgproeftuinen verenigen zich in dit project. Zij ondersteunen en begeleiden KMO/MKB's die innovaties voor de zorg ontwikkelen. Enerzijds doen ze dit via financiële ondersteuning vanuit het CrossCare-innovatiefonds. Anderzijds bieden ze de bedrijven ook inhoudelijke ondersteuning door de verbinding te maken tussen de innovatie en haar potentiële eindgebruikers van de innovatie (patiënten, zorgprofessionals, ...).
Nieuws
Artikel
- 24/03/2025

Innovatietraject uitgelicht: Osind
HAND IN MOTION (HIM) is een blended care handrevalidatiesysteem dat patiënten met handletsel in staat stelt revalidatie- en therapie-oefeningen uit te voeren onder toezicht van een therapeut op afstand. Mensen met handletsel door bijvoorbeeld een beroerte kunnen momenteel alleen onder begeleiding van een therapeut in zorgcentra en klinieken de handfunctie trainen. Vaak krijgen zij wel oefeningen mee voor thuis, maar de mogelijkheid voor therapeuten om in real time te zien wat de cliënt heeft gedaan, is er niet. Dit terwijl we weten dat intensieve training cruciaal is voor herstel.
Artikel
- 17/03/2025

Innovatietraject uitgelicht: m-Path
Ongeveer 1 op 5 Vlamingen en Nederlanders kampt met psychische problemen, waardoor de geestelijke gezondheidszorg stevig onder druk staat. Toch zijn psychologische behandelingen door de jaren heen niet aanzienlijk verbeterd, voornamelijk omdat therapeutische activiteiten niet plaatsvinden waar ze écht relevant zijn: in het dagelijks leven van de cliënt.
Artikel
- 07/03/2025

Innovatietraject uitgelicht: Easy Wheely – Innovatieve en duurzame rolstoelwielen
Bij CrossCare 2.0 ondersteunen we grensverleggende innovaties in de zorg. Easy Wheely is een van de projecten binnen ons programma dat inspeelt op een belangrijke uitdaging voor rolstoelgebruikers: mobiliteit en comfort op verschillende terreinen.
Artikel
- 05/03/2025

Geïntegreerd dashboard voor bedsensoren en slim incontinentiemateriaal
Het Morsity-project brengt de toepassingen van MomoBedsense (bedsensoren) en Tena SmartCare (slimme incontinentie) samen in een applicatie. Met designsprints ontwerpen en bouwen zorgkundigen van Zorggroep Orion mee aan dit geïntegreerde dashboard.
Artikel
- 26/02/2025

Innovatietraject uitgelicht: Alpha Brain
We zijn verheugd om aan te kondigen dat 5 nieuwe KMO’s en MKB’s officieel deel uitmaken van ons CrossCare 2.0-project: Alpha Brain, Eco Tire Solutions, m-Path Software, Osind en Telas! In onderstaand artikel kun je meer lezen over Alpha Brain.
Artikel
- 07/02/2025

CrossCare 2.0 – opnieuw 9 innovatietrajecten goedgekeurd!
We zijn verheugd om aan te kondigen dat opnieuw 9 nieuwe KMO/MKB’s officieel deel uitmaken van ons CrossCare 2.0-project: Stemberg, Holomoves, Brainphonics, Rheumafinder, Floortje App, Aumens, Lynqo, LiveLunger en Mindspeaker. Deze bedrijven krijgen elk tot maximaal 70.000 EUR financiële steun uit het CrossCare-innovatiefonds. Daarnaast krijgen ze ook de kans om in de loop van 2025 hun innovatieve product onder begeleiding van de CrossCare-zorgproeftuinen te gaan testen in Vlaamse en Nederlandse zorg- en welzijnsorganisaties.
Artikel
- 31/12/2024

Multi-actortraject uitgelicht: ADL in VR
In april 2024 is het ontwikkelen van een VR-omgeving voor het trainen van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) gestart. Zorgband Leie & Schelde, Toster Software en EldersVR zijn de eerste partijen die na een verandering in de wetgeving aan de slag gaan met het ontwikkelen van een ADL-training middels VR. CVO Groeipunt wordt geraadpleegd om de VR-training vanuit didactisch oogpunt te verbinden aan het huidig trainingsaanbod.
Artikel
- 30/12/2024

Multi-actortraject uitgelicht: Onlinebibliotheek VG
Dit Multi-actortraject is opgezet door samenwerkingsverband Samenkr8 (in dit traject vertegenwoordigd door Daelzicht, PSW en SGL) en het MKB-bedrijf Thuisleefgroep. Samen streven zij naar oplossingen voor de uitdagingen binnen de VG-sector, zoals een toenemende complexiteit van de doelgroep, een krappe arbeidsmarkt en beperkte financiële middelen.
Artikel
- 18/11/2024

Multi-actortraject uitgelicht: Zorgspraak
Thuishulporganisatie i-mens, apotheek Braeckevelt-Lafaut en software-ontwikkelaar Ingenix slaan de handen in elkaar om een digitale oplossing te ontwikkelen om de druk op de thuisverpleegkundigen te verlichten en de zorgkwaliteit voor de patiënt te verhogen.