Vijfde partneroverleg voor ADMIRE in Aarschot en de Laakvalleien
Met Interreg ADMIRE kwamen we op 14 en 15 oktober in Aarschot samen voor ons intussen al vijfde partneroverleg met Natuurpunt Studie als gastheer
ADMIRE | 16/10/2024
Nieuwe zaken op de plank
Naast de traditionele stand van zaken rond onze werkpakketten, werd vooral vooruitgeblikt naar onze co-creation workshop rond overgangsgebieden en samenwerking met landbouwers van 5 november onder leiding van de Vlaamse Landmaatschappij.
Veenbeheerderboek en projectvideo's
Samen met Natuurmonumenten is gebrainstormd over een handvatenboek voor de veenbeheerder, waarvoor de organisatie ervaren schrijver Geert van Duinhoven werkzaam bij OBN Natuurkennis wist aan te trekken.
Themafilmpjes en een natuurvideo voor onze projectgebieden werden voorbereid die zullen ingevuld worden door filmbedrijven Zoetrope en De Kijkhut.
Focus op adaptief veenbeheer
Ook mikten we op een nieuwe veenexcursie in december rond adaptief beheer van laagvenen waarvoor de naar de Zwarte Beek trekken.
Tobias Ceulemans en Rudy van Diggelen, beiden van de Universiteit van Antwerpen, en Judith Bosman, ecoloog bij Staatsbosbeheer, zullen er boeiende presentaties brengen rond onderzoek en beheerervaringen.
In de namiddag zal er vervolgens met een fietsexcursie in de veenvallei ruimte zijn voor het delen van expertise en voor discussie rond uitdagingen.
Vorsdonkbos
In Aarschot sloten we tenslotte onze eerste dag af een kort uitstapje met fiets naar het prachtige nabijgelegen natuurgebied Vorsdonkbos.
Natuurpunt-ecoloog Luc Vervoort leidde ons deskundig rond.
Bezoek aan de Laakvalleien
Op dag 2 deden we dan traditiegetrouw opnieuw een interessant bezoek aan één van onze projectgebieden, de Laakvalleien in Laakdal (B).
Natuurpunters Cyr Mestdagh en Christoffel Bonte gaven inzicht in de herstelmaatregelen voor dit veengebied:
° Weekendvijvers worden gedempt of mogen verlanden.
° De watertafel wordt verhoogd door het opheffen van afwateringsgrachten met het oog op veenherstel.
We kregen deskundige uitleg over de veenbodems door Robrecht Debbaut van de Universiteit Antwerpen.
En Seppe Strybos van Natuurpunt Studie nam ons mee in de wereld van de 'malaiseval' waarmee ongewervelden zoals onder meer zweefvliegen worden gevangen voor wetenschappelijk onderzoek.
Tenslotte nog 2 interessante stops:
° Duiding bij de grootschalige sanering van de Grote Laak door de Vlaamse Milieumaatschappij
° En een blik op een paludicultuur ('natte landbouw') experiment van Life Multi Peat.
Na deze prachtige tweedaagse kijken we weeral uit naar de volgende samenkomst met al onze partners in een van onze andere projectgebieden.
Wil je op de hoogte blijven van ons veenproject? Wens je uitgenodigd te worden voor onze activiteiten?
Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief
Gerelateerd nieuws
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!