Terug naar overzicht
Nieuws

Biosensoren analyseren antilichamen

Vier vragen aan Filip Delport (CTO FOx Biosystems)

CrossRoads 2 | 25/01/2021

I Stock 1219978307

 

FOx Biosystems is een spin-off van de Katholieke Universiteit van Leuven. De FOx technologie is een combinatie van optische vezels en een op surface plasmon resonance (SPR) gebaseerde biosensortechnologie. Deze technologie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en diagnostiek, aangezien het analyses kan uitvoeren op antilichamen. Op basis van deze technologie heeft FOx samen met het Nederlandse Unitron Group een detectietoestel ontwikkeld dat zowel voor wetenschappelijke als industriële toepassingen kan ingezet worden.

Wat was de meerwaarde van de grensoverschrijdende samenwerking met het Nederlandse Unitron?

“FOx Biosystems heeft veel kennis over biosensoren en het ontwikkelen van toepassingen, maar is geen instrumentenbouwer. Er komen heel wat aspecten bij de ontwikkeling van zo’n toestel kijken, die buiten het kernprincipe van de technologie vallen. Kleine zaken kunnen soms een grote invloed hebben. Daarom deden we een beroep op Unitron, een engineering en ontwikkelbureau. Zij stonden in het project in voor de assemblage van het toestel en de kwaliteitscontroles.”

Wat zijn de belangrijkste realisaties van het project?

“De optische meettechnologie van FOx Biosystems wordt ingezet om onderzoek te doen op antilichamen en meet bijvoorbeeld de concentratie ervan en hoe snel het antilichaam kan binden met zijn doelmolecule. Deze inzichten zijn van belang bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en diagnostiek. Cruciaal is dat de werking van de sensoren zeer robuust is, hogere doorvoer kan bereiken en gemakkelijk in bestaande tools kan ingebouwd worden. Samen met Unitron hebben we een prototype toestel gebouwd dat voldoet aan de noden van professionele gebruikers. We hebben intussen al negen toestellen in de markt staan, zowel op academisch als industrieel niveau.”

Hoe heeft CrossRoads2 daaraan bijgedragen?

“Kwaliteit, robuustheid en de juiste applicatie zijn cruciale zaken om een product te introduceren in de farmaceutische industrie. Tijdens het project hebben we daarrond heel wat onderzoek kunnen verrichten en metingen kunnen doen om uiteindelijk tot een prototype te komen dat de nodige functionaliteiten combineert. CrossRoads2 was een belangrijke steun bij het bereiken van onze doelstellingen, het heeft ons een basis gegeven om met Unitron verder producten te kunnen bouwen.”

Wat zijn de next steps?

“Ons prototype wordt nu nog verder op punt gesteld en ons doel is om het finale product volgend jaar op de markt te lanceren. We richten onze pijlen in eerste instantie voornamelijk op de R&D-markt en de biotechsector die in Vlaanderen heel levend is. Later volgt dan ook de farmawereld.”

 

Dit artikel verscheen in het eindverslag van CrossRoads2

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!