De toekomst van Interreg
In aanloop naar de hervorming van het Europese cohesiebeleid na 2027, lanceerde de Europese Commissie in 2023 een grootschalig consultatieproces over de toekomst van Europese territoriale samenwerking (Interreg). Wat deze consultatie uniek maakt, is dat niet alleen programma’s en beleidsmakers hun stem lieten horen, maar ook duizenden burgers uit de grensregio’s actief betrokken werden.
Interreg | 21/05/2025

De toekomst van Interreg: duizenden stemmen voor grensoverschrijdende samenwerking na 2027
Bijna alle Interreg-programma’s namen vrijwillig deel en bereikten samen meer dan 10.000 mensen en organisaties. Ook Interreg Vlaanderen-Nederland droeg een steentje bij. De resultaten van deze gesprekken zijn samengebracht in bijna 100 zogenoemde ‘harvesting reports’. Ook jongeren kregen een prominente plek in dit proces: in november 2024 kwamen zo’n 100 jongeren uit heel Europa samen in Brussel om hun ideeën te delen. Hun gezamenlijke visie werd gebundeld in de Declaration by Young People on the Future of Territorial Cooperation.
Kansen en uitdagingen in grensregio’s
De consultatie bevestigt dat wonen in een grensregio voor velen een voordeel is. Tussen de 55% en 94% van de respondenten ervaart voordelen zoals culturele verbondenheid, vlottere toegang tot onderwijs en diensten, economische mogelijkheden, een bredere arbeidsmarkt en een hogere levenskwaliteit. Tegelijkertijd worden ook de knelpunten benoemd: fysieke en sociale barrières, verschillen in regelgeving, beperkte toegang tot voorzieningen en een gebrek aan samenhang tussen beleidssystemen over de grens heen.
Interreg maakt het verschil
De input uit het consultatieproces onderstreept de meerwaarde van Interreg. Het programma wordt gezien als een krachtig instrument om complexe grensoverschrijdende uitdagingen samen aan te pakken – van klimaatadaptatie en duurzame mobiliteit tot economische veerkracht en veiligheid. Respondenten wijzen vooral op de rol van Interreg in:
- het stimuleren van kennisuitwisseling en leren van elkaar;
- het opbouwen van duurzame relaties tussen mensen en organisaties;
- het versterken van regionale veerkracht en samenwerking;
- en het inspelen op de specifieke noden van elke regio.
Een breed gedragen toekomstvisie
De consultatie toont aan dat er brede steun is voor het verderzetten en versterken van territoriale samenwerking na 2027. De betrokkenheid van burgers en jongeren geeft niet alleen richting aan het beleid, maar versterkt ook het draagvlak. Grensregio’s zijn geen randzones, maar knooppunten van samenwerking en innovatie. Interreg is en blijft daarin essentieel!
Nuttige Links
De resultaten van de burgerconsultatie van Interreg Vlaanderen-Nederland In gesprek met de inwoners van de grensregio: hoe gaat het? Burgerconsultaties: in gesprek met de bewoners van Essen Burgerconsultaties: in gesprek met de bewoners van Antwerpen. Burgerconsultaties: in gesprek met de bewoners van Etten-LeurBlijf je graag op de hoogte?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief!