Terug naar overzicht
Nieuws

Leefbaar groeien in het havengebied

In gesprek met Els Piqueur, projectverantwoordelijke van Go North Sea Port District, in het provinciehuis van Oost-Vlaanderen in Gent.

Door Romy Heijne

Interreg | 16/12/2024

portret van Els Piqueur

 

Go North Sea Port District (of afgekort GO NSPD) startte in september 2023 en richt zich op het havengebied rond North Sea Port, dat zich uitstrekt van Gent (VL) tot Vlissingen (NL). De BGTS North Sea Port District is een samenwerkingsverband tussen de zes gemeenten Gent, Evergem, Zelzate, Terneuzen, Borssele en Vlissingen en de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland. Het gaat om een jong samenwerkingsverband en het project helpt bij het verder uitbouwen van de samenwerking in dit bruisende havengebied. North Sea Port District houdt zich bezig met leefbaarheid, mobiliteit, energietransitie en wonen in dit havengebied. We spreken met Els over hoe het afgelopen jaar is geweest voor GO NSPD.

Het einde van 2024 is in zicht. Het project startte iets meer dan een jaar geleden. Hoe verloopt de samenwerking binnen jullie project tot nu toe?

De samenwerking tussen de partners loopt heel goed. Dit komt vooral omdat we samenwerken op verschillende projecten waarbij de medewerkers van de verschillende besturen elkaar leren kennen. Ondertussen hebben we ook een communicatiewerkgroep die maandelijks samenkomt en hierdoor gaat North Sea Port District ook meer leven. Het gezamenlijk werken aan een website en monitoringtool voor GO NSPD geeft veel energie onderling. We hebben ook een interne stakeholdersconferentie gehouden zodat mensen elkaar gemeente- en grensoverschrijdend leren kennen en weten te vinden. Iedereen is enthousiast en wil graag over de grens samenwerken.

We zijn als een klein clubje begonnen en nu groeien we langzaam uit. We zijn vandaag zelfs met 100 mensen. Dat is wel een voorbeeld van de beleving en het belang van de groei in het district.

Daniël Rouw

Kerst is altijd een moment om even stil te staan en terug te kijken op het afgelopen jaar. Zijn er dingen waar je trots op bent?

Het eerst waar ik aan denk is de interne stakeholdersconferentie. Op die conferentie zei Daniël Rouw, een van de sprekers: “We zijn als een klein clubje begonnen en nu groeien we langzaam uit. We zijn vandaag zelfs met 100 mensen. Dat is wel een voorbeeld van de beleving en het belang van de groei in het district.”

A4 Brochure Leefplekmeter

Ja, even voor mijn beleving. Wat houdt een stakeholdersconferentie precies in?

Het is de bedoeling om in de looptijd van het project drie stakeholdersconferenties te organiseren. Eentje per jaar. Iedereen hoort de naam van het project wel een keer passeren, maar eigenlijk weet niemand wat we allemaal doen. En daarom hebben we beslist om de eerste conferentie niet extern open te stellen, maar medewerkers uit te nodigen van de acht besturen, plus North Sea Port, plus de Vlaamse overheid en plus het Nederlandse Rijk. Zo kunnen we hen een keer volledig meenemen in wat er allemaal gebeurt binnen North Sea Port District.

Maar het gaat ook vooral over mensen die elkaar ontmoeten en kennismaken met eigen collega's uit het eigen bestuur, waarvan ze niet weten dat die ook iets doen met het Interreg project. Ja, dan voel je toch dat er, dat klinkt een beetje high-level, een soort van community ontstaat van mensen die in dat gebied enthousiast bezig zijn om het beter te maken. Klinkt toch een beetje kerstachtig (lacht).

Daarnaast lag de focus het afgelopen jaar ook op de Leefplekmeter. Dit is een instrument dat gebaseerd is op het gezondheids- en leefbaarheidsbeleid voor het hele havendistrict. De bedoeling is om de inwoners te bevragen over wat er beter kan in de eigen woonwijk. De Leefplekmeter is een boekje dat gebruikt wordt om met inwoners van de wijk in gesprek te gaan. En dat kan dan gaan over veel verschillende thema’s zoals mobiliteit, veiligheid, sfeer, voorzieningen, groen, etc. Vervolgens komt er na het gesprek duidelijk naar voren wat prioritaire zaken zijn voor de inwoners zoals meer aandacht voor jeugd en buurthuizen. Bedoeling is om met deze input aan de slag te gaan. Op die manier kan je een grote impact hebben op de leefbaarheid in deze wijk. Het uitrollen van de meter zelf zit niet in dit project, maar de vertaling van de bestaande Leefplekmeter naar de unieke situatie van het grensoverschrijdende havengebied wel. Ondertussen zijn we gestart met gesprekken in zes pilootwijken. De ervaring hierrond is al heel divers en er wordt al veel geleerd over wat wel en wat niet werkt. Maar hopelijk kunnen we dit de komende jaren verderzetten.

lezing met spreker en mensen in een zaal

Hebben jullie nieuwe plannen?

Ja, we dienden een nieuwe projectaanvraag in bij Interreg Vlaanderen – Nederland: Leefbaar North Sea Port District. Het project is gegroeid uit GO NSPD en focust specifiek op de verdere en structurele uitbouw van onze Leefplekmeter.

Na stilstaan is de volgende stap vooruitkijken. Wat zijn de goede voornemens voor het volgende jaar?

Ik hoop dat Leefbaar North Sea Port District goedgekeurd wordt! Ja, dat zou ik echt heel mooi vinden als een uitvloeisel van het huidige project. Dat we een nieuw, mooi, goed project op poten kunnen zetten.

En binnen het project zelf, wat zijn de grotere plannen?

De website! We werken aan een monitoringtool die een overzicht biedt van alles wat er speelt binnen het gebied. Deze monitoringtool wordt volledig ingebed in de website die in het voorjaar van 2025 gelanceerd zal worden. Zowel bewoners als bedrijven en overheden zullen er terecht kunnen voor informatie over het district.

Daarnaast zijn er nog kleinere projecten waar ik ook naar uitkijk zoals onze grensoverschrijdende wandeling. In samenwerking met EcoSeaPort willen we een wandeling van ongeveer 12 km door het havengebied organiseren. Zo leer je al wandelend het prachtige gebied kennen dat niet alleen bestaat uit havenbedrijven en woonwijken, maar nog zoveel meer bevat!

Laat mij vooral weten wanneer deze wandeling er is, want ik doe graag mee!

Deel deze pagina

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!